„Větrníky“ se otevřou veřejnosti

7. června 2011, Praha – Moderní větrné elektrárny v 16 lokalitách na území celé České republiky se otevřou pro veřejnost v sobotu 11. června od 10 do 16 hodin. Česká společnost pro větrnou energii tím přispívá k oslavě Mezinárodního dne větru.

 

Široká veřejnost v České republice bude mít po roce opět možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. V sobotu 11. června v době od 10 do 16 hodin totiž otevřou své brány k bezplatné prohlídce větrné elektrárny v 16 lokalitách po celé zemi.
U vybraných elektráren je zajištěn také zajímavý doprovodný program v podobě ukázek leteckých modelů v akci. Více se o Dni otevřených dveří na větrných elektrárnách dozvíte v pozvánce.

Akci pořádá Česká společnost pro větrnou energii (www.csve.cz) ve spolupráci s European Wind Energy Association (www.ewea.org) u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org). Partnery akce jsou dále Vestas a Zelená energie Skupiny ČEZ. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE), profesní asociace která v ČR obor zastřešuje, tím v předstihu oslaví Mezinárodní den větru připadající na 15. června.

Návštěvníci budou mít šanci přímo na místě promluvit s odborníky na větrnou energii a především vidět stroje v provozu z bezprostřední blízkosti. Zároveň se mohou přesvědčit o jejich bezpečném, bezhlučném a ekologickém provozu při výrobě 100% čisté zelené energie.
 

Místa konání akce Den otevřených dveří na větrných elektrárnách, 11.6.2011

Lokalita

Okres

Typ

Provozovatel

Anenská Studánka

Ústí n. Orlicí

DeWind D6

Wind Servis

Bantice

Znojmo

Vestas V 90

WEB Větrná energie s.r.o.

Boží Dar

Karlovy Vary

Enercon E48

BENOCO s.r.o.

Drahany

Prostějov

Vestas V 90

ELDACO a.s.

Janov u Litomyšle

Svitavy

Wikov W 2000 SPG

ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o.

Jindřichovice p. Smrkem

Liberec

Enercon E 40

RESEC

Jindřichovice - Stará

Karlovy Vary

Enercon E82

VTE Stará

Kámen

Havl. Brod

Vestas V 90

ELDACO a.s.

Klíny

Most

Enercon E 70

ALTENERG s.r.o.

Kryštofovy Hamry

Chomutov

Enercon E 82

Ecoenerg Windkraft GmbH

Mlýnský vrch u Aše

Cheb

Vestas V 90

APB Plzeň

Nová Ves v Horách

Most

REpower MD77

VtE Strážní Vrch

Pchery

Kladno

WinWinD WWD 3

VTE Pchery s.r.o.

Rusová

Chomutov

Nordex N80

Green Lines Rusová s.r.o.

Věžnice

Havl. Brod

REpower MM92

ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o.

Vrbice

Karlovy Vary

Enercon E 82

VTE Vrbice

 

 

„Rádi bychom navázali na pětici úspěšných ročníků této akce. Zejména na poslední tři ročníky, které poprvé kompletně organizovala ČSVE a kdy se na vybrané elektrárny vypravilo vždy okolo 2tisíc návštěvníků. Letos bychom chtěli tuto metu překonat,“ uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 

Zájemci o větrné elektrárny se mimo jiné dozvědí, že:


- v České republice se v současnosti točí více než 100 větrníků,
- větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 335 milionů kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 95 700 domácností, což je cca město velikosti Plzně a Karlových Varů dohromady,

- z větru by se v ČR mohlo vyrábět až 6 TWh elektřiny, což je spotřeba více než čtyř milionů lidí,
- s aktuální výkupní cenou 2,23 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady začíná konkurovat některým starším uhelným elektrárnám

Za rok od posledního dne otevřených dveří (12. 6. 2010) přibylo dosud na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu více než 20 MW. Mezi nejnovější počiny patří např. větrné elektrárny ve Vrbicích, Jindřichovicích – Staré, Božím Daru nebo Mlýnském vrchu u Aše.

 

V současnosti je na území České republiky ve větrných elektrárnách instalován výkon v hodnotě 215 MW. V minulém roce byl Českou republikou přijat v tzv. Národním akčním plánu závazek postavit do roku 2020 ještě dalších 530 MW. Celkem by u nás v tom roce mohlo být postaveno 743 MW ve větrných elektrárnách.


Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
Více informací o Dni otevřených dveří i větrné energii na nových stránkách www.csve.cz. Tuto tiskovou zprávu si lze stáhnout zde.

 

Partneři akce:

                                      


Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) je profesní organizace fyzických a právnických osob, které pracují v oboru využívání větrné energie nebo mají k tomuto oboru zájmový vztah. Cílem společnosti je podpora využívání energie větru, zejména na území ČR, na základě nejnovějších vědeckých, technických a ekonomických poznatků v souladu se zájmy občanské společnosti. ČSVE byla založena v roce 1994 v Jihlavě a byla registrována u MV ČR 10. 5. 1994. Od září 1999 je členem Asociace pro obnovitelné zdroje energie a od března 2001 je členem Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA).

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři