Tisková zpráva Komory OZE: 35 % energie z OZE ve 2030

 úterý 28. listopadu


35 % energie z OZE ve 2030, ale nezávazné cíle: odhlasoval dnes klíčový výbor Evropského parlamentu 

Pro ČR to znamená navýšit podíl OZE z 15 na 26 % 
 
Zásadním a pozitivním způsobem dnes zasáhl do návrhu novely směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů klíčový Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Odhlasoval pozměňovací návrhy, kterými zvyšuje cíle podílu energie z obnovitelných zdrojů energie (OZE) v EU z 27 % na 35 % k roku 2030. Výbor ITRE ale rozhodl, že cíle pro jednotlivé členské státy EU k roku 2030 budou nezávazné. [1] Pro Českou republiku to znamená dosáhnout v roce 2030 podílu ¼ energie z obnovitelných zdrojů (konkrétně 26%), jak vyplývá z pozměňovacích návrhů ke směrnici [2]. Aktuální podíl OZE na spotřebě energie v Česku činí přibližně 15 %, ukazují pár dní staré statistiky z MPO. [3] 
 
Komora OZE považuje podíl 26 % k roku 2030 za realistický a připomněla, že cíl 26 % je druhým nejnižším cílem ze všech členských států EU (po Lucembursku). I uhelné Polsko by mělo navýšit svou výrobu z OZE na 28 %. Na druhé straně statistiky je Švédsko s plánovaným podílem 63 %. Těžší úkol čeká například jadernou Belgii, která by měla navýšit podíl OZE z dnešních 8 na 26 % nebo Irsko (z 9 na 33 %) či Holandsko (z 6 na 29 %) a Británii (z 8 na 32 %). Aktuální výše podílů OZE na spotřebě v zemích EU přebíráme ze studie od Technické univerzity ve Vídni a analytické společnosti Ecofys [4]. Cílové podíly přejímáme dle návrhu přijatého pozměňovacího návrhu ke směrnici. [2] 
Definitivní rozhodnutí o podobě směrnice přijme plénum Evropského parlamentu v lednu 2018. 
 
Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie, řekl:  
Ambiciózní celoevropský cíl a závazné cíle pro národní státy jsou samozřejmě o řád lepší signály pro sektor, než jen nezávazné cíle a bez ambice. Více obnovitelných zdrojů pomůže zlepšení kvality ovzduší. Už nějakou dobu neplatí, že obnovitelné zdroje potřebují ke své existenci masivní podporu. Státní podpůrné mechanismy však jsou a ještě několik let budou důležitým nástrojem pro posílení role obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Hodinový zelený bonus je nejlepší varianta - nejlépe kopíruje ceny elektřiny na trhu a umí dodat co nejvíc obnovitelné energie s nejnižšími možnými náklady.” 
 
 
Kontakty
Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE, stepan.chalupa@komoraoze.cz, 603 420 387
Martin Mikeska, Média a komunikace, martin.mikeska@komoraoze.cz, 603 780 670

O Komoře OZE
Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) je česká asociace sdružující profesní asociace jednotlivých obnovitelných zdrojů energie včetně průmyslových výrobců technologií a vědeckých institucí. Podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, trvalé zvyšování jejich podílu na spotřebě energie v Česku a jejich udržitelný rozvoj. Sjednocuje a obhajuje zájmy členů. Šíří odborné informace a osvětu o využívání obnovitelných zdrojů energie. 
 
Prameny
[1] Tisková zpráva výboru ITRE, dostupné zde (včetně citací zpravodaje RED II) 
 
[2] Čísla vyplývají z pozměňovacího návrhu. 
 
[3] Obnovitelné zdroje energie v roce 2016. MPO. Listopad 2017. Dostupné zde  
 
[4] National benchmarks for a more ambitious EU 2030 RES target. Červen 2017. Dostupné zde
» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři