Draci vyletí k větrným elektrárnám. Ty v ČR vyrobily o 27 % více čisté elektřiny.

12. října 2011, Praha – Klání o nejlepšího draka, soutěže o hodnotné ceny a návštěva větrných elektráren – takový je program akce s názvem Drakiáda, která se koná v sobotu 15. října od 10 hodin pod větrnými elektrárnami ve Věžnici. Pořádající Česká společnost pro větrnou energii tak chce poukázat na užitečnost větru k výrobě ekologické elektřiny. Produkce větrných elektráren v ČR za prvních sedm měsíců roku vzrostla meziročně o 27,5 %.

 

Akci Drakiáda připravila Česká společnost pro větrnou energii za podpory projektu Zelená energie a ve spolupráci se společností ČEZ Obnovitelné zdroje, s. r. o. - provozovatelem větrných elektráren u Věžnice (okres Havlíčkův Brod). Pro návštěvníky bude v sobotu 15.10. od 10 hodin připraven pestrý program sestávající např. z atraktivních soutěží o ceny, klání o nejlepšího draka nebo prohlídky suterénu a prvního nadzemního podlaží větrné elektrárny č. 2 s výkladem odborníka. Na místě bude také infostánek s brožurami a upomínkovými předměty a stan s občerstvením.

 

„Pevně věřím, že na akcích tohoto typu mají lidé možnost udělat si skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Nedávný průzkum veřejného mínění společnosti Faktum ukázal, že větrné elektrárny jsou českou společností hodnoceny jako nejbezpečnější a hlavně nejlevnější zdroj energie. Podobnými akcemi jako třeba Drakiáda chceme o tom českou veřejnost i nadále utvrzovat ,“ říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 

Každý z dvojice moderních strojů RE power M92, které stojí u Věžnice, má instalovaný výkon 2,05 MW, hmotnost 254,8 tun, rotor o průměru 92,5 metru a celkovou výšku 126,3 metru. Jedna tato elektrárna ročně vyrobí elektřinu pro 1 500 domácností. Elektrárny byly postaveny v období od září do prosince 2009.

 

Masivní zájem provází letos větrné elektrárny v České republice. Již zaběhnutou značkou jsou Dny otevřených dveří, které každoročně o druhém červnovém víkendu přilákají pod moderní větrné turbíny tisíce fanoušků a zájemců o výrobu energie z větru. Novinkou, která si rychle našla své místo, je program organizovaných exkurzí pro školy. Současně probíhá také turné přednášek a prezentací na školách všech typů po celé České republice.

 

Podstatně také roste produkce ve větrných zdrojích na území ČR. Větrné elektrárny vyrobily za prvních sedm měsíců letošního roku celkem 222,6 milionu kWh elektřiny. Vyplývá to ze statistik uveřejněných Energetickým regulačním úřadem (ERÚ, www.eru.cz). Za stejné období loňského roku činila produkce „větrníků“ v ČR 174,5 milionů kWh. V meziročním srovnání tak jde o 27,6 % nárůst. Zároveň tato produkce znamenala pokrytí roční spotřeby více než 60 tisíc domácností.

 

Ke konci července 2011 bylo na území ČR ve větrných elektrárnách instalován výkon v hodnotě 217,1 MW. Česká společnost pro větrnou energii počítá ve shodě s Národní akčním plánem, že v horizontu do roku 2020 by instalovaný výkon ve větrných elektrárnách měl vystoupat na úroveň cca 1500 MW.


Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
www.csve.cz 


Média




Partneři